میلگرد یا تقویت کننده، مقطعی فولادی بوده که جهت افزایش استحکام و پایداری در سازهها به کار برده میشود. روش اصلی تولید انواع میلگرد، نورد گرم میباشد؛ بدین گونه که فولادهای قالبریزی شده که به شکل bloom و billet هستد، گرم شده و سپس با عبور از بین غلتکهای بزرگ، به شکل انواع میلگرد درمیآیند.
اگر محصول تولیدی فاقد آج یا دندانه باشد، از نوع میلگرد معمولی بوده و آن را A1 مینامند. دسته دیگر میلگردها که آجدار هستند شامل انواع A2، A3 و یا A4 میباشند که هر یک با دیگری ازلحاظ شکل ظاهری تفاوت دارند.
انواع استاندارد میلگرد
انواع بر اساس استاندارد و آنالیز قدیمی
میلگرد A1 میلگرد A2 میلگرد A3 میلگرد A4
انواع بر اساس استاندارد و آنالیز جدید
میلگرد 240S یا میلگرد ساده میلگرد S340 یا میلگرد آجدار مارپیچ میلگرد S400 یا میلگرد آجدار جناقی میلگرد S500 یا میلگرد آجدار مرکب
میلگرد A2 و A3 در استانداردهای مختلف
در جدول زیراستانداردهای مختلف میلگردهای A2 و A3 قابل رویت است:

میلگرد آجدار A2
میلگرد A2 یا S340 از انواع میلگردهای آجدار بوده که شامل یک محور در امتداد طول آن میشود و یک سری دندانههایی موسوم به آج، به صورت مارپیچ به دور این محور طولی پیچیده شدهاند. این نوع میلگرد از لحاظ استحکام و پایداری نسبت به میلگردهای A1 مقاومتر میباشد.
همچنین از میلگردهای A2 در صنعت ساختمان بیشتر در کاربردهایی نظیر خاموتها و کمرکشهای دیوارها استفاده میشوند. میزان تنش تسلیم میلگرد A2، حدود 340 مگاپاسکال و استحکام کششی نهایی آن حدود 500 مگاپاسکال میباشد. همچنین تغییر شکل پلاستیکی این محصول در محدوده 18 درصد تعیین شده است. جوشکاری بر روی این محصول در صورت اجبار ممکن میباشد ولی توصیه می شود در صورت امکان از جوشکاری آن پرهیز شود.
میلگرد آجدار A3
این میلگردها نیز از نوع آجدار و آج آن به شکل جناقی یا هشتی مانند بوده و از لحاظ سختی در رده نیمه سخت قرار میگیرند. از لحاظ استحکام نیز نسبت به میلگردهای A1 و A2، از استحکام بالاتری برخوردار بوده که در همین راستا، استحکام تسلیم این میلگرد 400 مگاپاسکال و استحکام کششی نهایی آن 600 مگاپاسکال میباشد.
همچنین درصد تغییر طول ناشی از کار پلاستیکی در آن نیز 14 درصد بوده و به عنوان میلگرد خشک شناخته میشود. عملیات جوشکاری به هیچ وجه بر روی این نوع میلگرد مجاز نمیباشد. کاربرد میلگردهای A3 نیز شامل استفاده به عنوان میلگردهای طولی تیرها و ستونها در انواع سازهها میباشد.
تفاوت میلگرد A2 و A3
1. میلگردهای گروه A1 كه از جنس فولاد نرم هستند و معمولا به شكل صاف (بدون آج) تولید میشوند و به دلیل نداشتن آج كاملا قابل تشخیص میباشند.
2. چنانچه آج میلگرد به شكل فنر و مارپیچ باشد، میلگرد از نوع A2 است.
3.در میلگرد های A3 آجها به صورت ضربدری هستند اما در A2 به صورت منفرد هستند.
4. مطابق استاندارد ملی ومبحث نهم، میلگرد A3 دارای آج جناقی (7و8) میباشد ولی میلگرد A2 داری آج مارپیچ موازی میباشد.
5. میلگرد A3 تردتر و شکنندهتر است. اما میلگرد A2 انعطافپذیرتر است و راحتتر خم میشود.
یکی از روش های مفیدی که برای تشخیص میلگردها وجود دارد، تشخیص استاندارد میلگرد به کمک علائم حک شده روی آن است. تولیدکنندگان میلگرد در ایران برند تجاری خود را روی میلگرد حین فرآیند نورد حک میکنند. این مارک حکاکی شده شامل حروفی همچون JU ، JT،CU و CT میشوند. با نحوه تولید میلگرد به طور کامل و دقیق آشنا شوید.
حرف C نشان دهنده استاندارد میلگرد A3 و حرف J نشان دهنده استاندارد میلگرد A2 است. در صورتی که محصول انتخابی حاوی هیچ یک از این علائم نبود باید از طریق بررسی آنالیز شیمیایی و انجام تستهای مکانیکی، استاندارد میلگرد را تشخیص داد.
تفاوت خواص مکانیکی میلگرد A2 و A3

تفاوت ترکیب شیمیایی میلگرد A2 و A3

تفاوت کاربردی میلگرد A2 و A3
معمولا میلگردها در ساختمانسازی با مشخصه A2، A3 و A4 مورد استفاده قرار میگیرند. در مواردی که نیاز به شکلپذیری این محصول میباشد، همچون کاربرد تیر و ستون ، بایستی از نوع A2 استفاده گردد. اما در فونداسیون، هر دو نوع A2 و A3 مورد استفاده میباشد.
با این حال معمولا در پی، آرماتورهای طولی از نوع A3 و آرماتورهای عرضی از نوع A2 میباشند. در المانهایی که بایستی در برابر زلزله مقاومت داشته و شکلپذیری بالایی داشته باشند، مانند تیر، ستون، دیوار برشی، تیرچه و دال، استفاده از میلگردهای A3 به دلیل ترد بودن و عدم شکلپذیری اکیدا ممنوع میباشد. همچنین از میلگردهای A4 نیز در ساختمانسازی استفاده نکرده و برای کارهای سنگین مناسب میباشند.
تفاوت وزن میلگرد A2 و A3
وزن میلگردهای آجدار به دلیل وجود آجهایشان نسبت به میلگرد ساده با سایز مشابه بیشتر خواهد بود؛ اما این تفاوت بسیار اندک است. در کل میتوان گفت که میلگردهای دارای سایز یکسان در گریدهای A1، A2، A3 و A4 تقریباً وزنی برابر دارند. وزن میلگرد در استاندارد DIN از طریق فرمول زیر محاسبه میشود:
همچنین وزن هر شاخه میلگرد در یک سایز مشخص با توجه به برند و کارخانه تولیدکننده آن متفاوت است. همانطور که گفته شد طبق استانداردهای موجود برای هر سایز مشخص، وزن معینی تعریف میشود؛ بنابراین میتوان نتیجه گرفت که اگر وزن میلگرد از مقدار استاندارد پایینتر باشد، سطح مقطع میلگرد کوچکتر بوده و میزان بار کمتری را تحمل خواهد کرد که موجب ضعیف شدن سازه میشود.

تفاوت قیمت میلگرد A2 و A3
قیمت میلگردها به جنس فولاد و مشخصات فیزیکی و شیمیایی آنها وابسته است. بهطورکلی میتوان گفت قیمت میلگردهای ساده از میلگردهای آجدار گرانتر است. در بین میلگردهای آجدار، قیمت میلگرد A4 نسبت به میلگردهای آجدار A2 و A3 بیشتر بوده و میزان آن بسته به سایز آرماتور متفاوت خواهد بود.
راهنمای خرید
مجموعه فولاد ایرانیان انواع مختلفی از میلگردهای A2 و A3 را در سایزهای 8 تا 32 متر و برندهای گوناگون ارائه میدهد و شما جهت ثبت سفارش و یا استعلام از قیمتها میتوانید به صفحه قیمت میلگرد مراجعه کنید و یا با تیم فولاد ایرانیان تماس حاصل فرمایید.