در این مقاله به بررسی نمودار قیمت انواع میلگرد از برخی تولیدکنندگان محبوب در نیمه اول سال 1401 میپردازیم. به تحلیل دلایل رشد قیمت تا سقف تاریخی 19000 تومان و دلایل سیر نزولی دور از انتظار نرخ میلگرد در سه ماهه دوم 1401 میپردازیم. این بررسی میتواند به دریافت چشماندازی از نرخ میلگرد در شش ماهه دوم 1401 کمک به سزایی کند. چالشهای پیش روی بازار فولاد شامل نتیجه مذاکرات برجام، رکود در صنایع مصرفکننده، ورود روسیه به بازارهای هدف ایران، مشکلات تولید، نوسانات ارز و تورم است.
وضعیت بازار میلگرد در نیمه اول 1401
عدم ثبات اقتصادی و وجود چشمانداز تاریک از آینده بازارها مانند بازار مسکن، باعث میشود که تقاضا در قسمت مصرفکننده بهشدت کم و بیرمق باشد. علاوه براین سمت تقاضای بازار با ترس از بازار تورمی همیشگی چندساله اخیر در سه ماهه اول 1401 و در قیمتهای بالا شروع به پیشخور بازار میلگرد کرده است. کاهش 30 درصدی بهای میلگرد در سه ماهه دوم 1401 و رکود پس ازآن، تنظیم دستوری بازار و کاهش قیمت فولاد در بازارهای جهانی باعث شده که فروشندگان و خریداران تمایل کمی به معامله داشته باشند.
تغییرات نرخ میلگرد در نیمه دوم 1401
تا زمان نگارش این مقاله بازار میلگرد مانند سایر بازارهای داخلی و خارجی شاهد ثبات و رکود است. دیگر نه خبری از نوسانات هیجانی نرخ میلگرد است و نه جنب و جوش برای خرید با بهترین نرخ میلگرد وجود دارد. چشمهای فعالان بازار فولاد به نتیجه برجام دوخته است که روز به روز تاریکتر و بینتیجهتر جلوه میکند. علاوه بر این حال و روز خیابانهای ایران و مردم به معنای واقعی بد است. به دلیل افزایش محدودیتهای اینترنتی و فیلترینگ گسترده شبکههای اجتماعی، امیدی به آینده تقریباً وجود ندارد و رونق از بازارها رخت بسته است. به گونهای که حتی تغییرات قیمت دلار در روزهای اخیر تا سقف 33 هزار تومان هم نتوانسته به بازار فولاد ایران رونق دهد و تغییرات چشمگیری در نرخ میلگرد به وجود آورد.
عوامل مؤثر بر نرخ میلگرد در نیمه دوم سال 1401
بازار فولاد مانند سایر بازارهای داخلی در رکود با نوسانات نامحسوس به سر میبرد و نیاز به یک محرک دارد که اخبار نتیجه برجام میتواند بهترین گزینه برای رونق بازار فولاد باشد. آینده حضور روسیه در بازار فولاد آسیا و خاورمیانه، جنگ اوکراین، عدم شروع محدودیتهای کرونایی، نتیجه سیاستهای ضد رکود اقتصادی جهان در چین و امریکا، قیمت ارز، نحوه حمایت از بورس کالا و رویکرد وزارت صمت و دولت به بازار فولاد از دیگر گزینههای مؤثر بر بهای میلگرد در نیمه دوم 1401 است. در حال حاضر بهای میلگرد آجدار گرید 3 در اوایل نیمه دوم 1401 در کانال 15 الی 16 هزار تومان در حال نوسان است. در ادامه به بررسی نمودار قیمتی میلگرد در چند برند معروف از جمله نرخ میلگرد ذوب آهن، میلگرد نیشابور، میلگرد شاهرود، میلگرد فایکو و میلگرد میانه میپردازیم.
نمودار میلگرد ذوب آهن اصفهان
کارخانه ذوب آهن اصفهان هرچند باکیفیتترین میلگرد بازار ایران را تولید میکند اما قیمت میلگرد اصفهان جزو قیمت متوسطهای بازار به شمار میرود چرا که دولتی بودن ذوب آهن باعث شده از آن برای کنترل قیمتها استفاده شود. معمولاً بهای میلگرد ذوب آهن اصفهان با سرعت و شدت کمتری نسبت به سایر میلگردها نوسان میکند.

همان طورکه در نمودار قیمت بالا مشاهده میکنید نرخ میلگرد ذوب آهن اصفهان در یک کانال دوساله درحال نوسان است و در حال حاضر درکف کانال دوساله قرار دارد. همچنین خط میانه کانال در هنگام افزایش قیمتها بهعنوان مقاومت و هنگام کاهش قیمتها بهعنوان خطوط حمایتی عمل میکند.

همان طورکه در نمودار میلگرد اصفهان در شش ماه 1401 مشاهده میکنید، نرخ میلگرد ذوب آهن پس از ثبت سقف تاریخی شروع به ریزش کرد و با شکست حمایت 17500 تومان تا قیمت 15500 کاهش یافت و اکنون درکانال 16000 تومان تثبیت شده است.


نکته: معمولاً میلگرد ذوب آهن بهعنوان لیدر بازار محسوب شده و نمودار قیمت سایر تولیدکنندگان شبیه به این شرکت است. در ادامه نمودار قیمتی شش ماه نخست سایر میلگردهای داخلی را مشاهده میکنید.
نمودار میلگرد نیشابور
فولاد خراسان با برند میلگرد نیشابور جزو پرفروشترین تولیدکنندگان محصولات فولادی و یکی از بزرگترین تولیدکنندگان در ایران به شمار میرود. همان طورکه مشاهده میکنید قیمت میلگرد نیشابور سایز پایه (14، 16 و 18) در اواخر خرداد با شکستن قله 18000 تومان قبلی تا نزدیکی 19000 تومان افزایش یافت و سپس تا کانال 15000 تومان کاهش یافت.

بهای میلگرد 15000 تومان یک کف و حمایت بسیار قوی است که به نظر میرسد قیمت در همین حوالی تا رسیدن یک محرک کفسازی خواهد کرد.

همان طورکه مشاهده میکنید نرخ میلگرد نیشابور در یک بازه دوماهه بین 15100 الی 16100 در حال نوسان است و پس از طی رند نزولی به ثبات قیمتی دوماهه رسیده است.
نکته: قیمتها با 9 درصد ارزش افزوده محاسبهشده است
نمودار میلگرد شاهرود نیمه اول 1401
بهای میلگرد شاهرود همانند ذوب آهن پس از ثبت سقف تاریخی 19650 تومان تا کانال 15000 تومان کاهش یافت.
نمودار میلگرد فایکو (البرز ایرانیان) نیمه اول 1401
بهای میلگرد فایکو پس از ثبت سقف تاریخی 18600 تومان تا کانال 15000 تومان کاهش یافت.
نمودار میلگرد میانه نیمه اول 1401
بهای میلگرد میانه پس از ثبت سقف تاریخی 18750 تومان تا کانال 15000 تومان کاهش یافت.

سؤالات متداول
1- چرا نمودار تغییرات نرخ میلگرد مهم است؟
نمودار قیمت میتواند الگوی حمایتی و مقاومتی بازار را به صورت تکنیکال در اختیار فعالان قرار دهد و براساس آن میتوان مسیر قیمتها را پیشبینی کرد.
2- تغییرات نمودار نرخ میلگرد به چه عواملی وابسته است؟
نرخ میلگرد با توجه به شرایط بنیادی بازار از جمله شرایط سیاسی و اقتصادی کشور، نوسانات ارز و میزان عرضه و تقاضا تغییر میکند.