روشهای تشخیص استیل از دیگر فلزات و آلیاژها
دسترسی سریع به محتوای مقاله
استیل یا همان استنلس استیل یکی از پرکاربردترین آلیاژها در صنایع مختلف است، اما تشخیص انواع گریدهای آن برای بسیاری از افراد چالشبرانگیز است. همچنین، شباهت ظاهری بین استیل و آلومینیوم میتواند چالشبرانگیز باشد. آیا تابهحال در انتخاب بین استیل و آلومینیوم دچار تردید شدهاید؟ یا نمیدانید چطور استیل 304 را از 316 تشخیص دهید؟ یا اینکه تفاوت بین استیل بگیر و نگیر چیست و چگونه میتوان آن را فهمید؟ حتی ممکن است در خرید جواهرات، استیل را با طلای سفید اشتباه بگیرید! در این مقاله، روشهای ساده و کاربردی برای تشخیص استیل از سایر متریالها را بررسی میکنیم تا دیگر در انتخاب و شناسایی این فلز ارزشمند سردرگم نشوید.
تشخیص استیل از آلومینیوم
تشابه ظاهری استیل و آلومینیوم ممکن است در هنگام خرید شما را دچار اشتباه کند. اما توجه شود که به دلیل گرانتر بودن قیمت ورق استیل و لوله استیل نسبت به لوله و ورق آلومینیوم، در صورت خرید اشتباه با مشکلات زیادی مواجه خواهید شد. بهمنظور جلوگیری از چنین رخدادی، باید بتوانید بهخوبی از روی مشخصات ظاهری و فنی محصولات، استیل را از آلومینیوم تشخیص دهید.
برای تشخیص استیل از آلومینیوم به موارد زیر توجه کنید:
- بازرسی چشمی: ظاهر استیل نقرهای با درخشندگی بالا است که قابلیت انعکاس بهتری هم دارد، درحالیکه رنگ آلومینیوم نقرهای روشنتر و مات است.
- تست صدا: واردکردن ضربه با یک جسم سخت. اگر صدای بم و کوتاه شنیدید، آلومینیوم است و اگر صدا تیز و بلند بود استیل است.
- تست وزن: استیل بهطور قابلتوجهی سنگینتر از آلومینیوم است (در حجم مساوی).
- تست خراش: آلومینیوم در برابر خراش ناشی از جسم سخت بیشتر دچار خراشهای عمیق میشود.
- تست مغناطیسی: اگر فلز جذب آهنربا نشود قطعاً آلومینیوم است. اگر به مقدار کمی جذب شد ممکن است استیل باشد (این روش تنها برای تشخیص استیلهای فریتی و مارتنزیتی که جذب آهنربا میشوند کارایی دارد).
- تست جرقه: استیل جرقههای نارنجی تولید میکند درحالیکه آلومینیوم جرقه ایجاد نمیکند (با استفاده از دستگاه فرز و در نور کم تست کنید).
- تست سختی سنجی: انجام سختی سنجی به یکی از روشهای راکول، برینل یا ویکرز و مقایسه عمق فرورفتگی در بار یکسان. آلومینیوم سختی کمتری نسبت به استیل دارد.
- تست شیمیایی: استفاده از اسید نیتریک برای تشخیص استیل از آلومینیوم. اگر فلز با اسید واکنش دهد و گاز تولید شود آلومینیوم است و اگر تغییری حاصل نشود، استیل است.
- تست حرارت: در اثر حرارت دهی، آلومینیوم حرارت را سریعتر از استیل منتقل میکند و زودتر گرم میشود.

مهم ترین تفاوت های استیل و آلومینیوم
حال که با نحوه تشخیص فولاد ضد زنگ از آلومینیوم آشنا شدیم، خالی از لطف نیست که تفاوتهای آنها ازنظر خواص را نیز بشناسیم تا بهتر بتوانیم برای پروژه خود، یکی از آن دو را برگزینیم. مهمترین تفاوتهای استیل و آلومینیوم عبارتاند از:
مقاومت در برابر خوردگی
استیل به دلیل برخورداری از محتوای کروم بالا که یک لایه محافظ را تشکیل میدهد، بهخوبی در برابر خوردگی مقاومت میکند. این امر آن را برای استفاده در محیطهای با رطوبت بالا، شیمیایی و شور ایدئال میکند. از سوی دیگر، آلومینیوم با تشکیل یک لایه محافظ اکسید آلومینیوم در برابر خوردگی مقاومت میکند. بااینحال، میتواند در محیطهای شور خورده شود. درمجموع، هر دو ماده زنگ نمیزنند و یکپارچگی خود را در طول زمان حفظ میکنند، اما استیل در شرایط سختتر برتری دارد.
مقاومت در برابر حرارت
وقتی صحبت از مقاومت در برابر حرارت به میان میآید، استیل بهتر از آلومینیوم است. استیل میتواند دمایی از 750 تا 1550 درجه سانتیگراد را تحمل کند و برای کاربردهای با دمای بالا مانند کورههای صنعتی و مبدلهای حرارتی مناسب است. در مقابل، نقطه ذوب آلومینیوم 660 درجه سانتیگراد است و در دماهای پایینتری نسبت به استیل دچار نرمی میشود. آلومینیوم به دلیل اتلاف گرمای بیشتر در کاربردهایی مانند هیت سینک عالی است.
استحکام کششی
بهطورکلی، استیل استحکام کششی بالاتری نسبت به آلومینیوم دارد. استحکام آن از 520 تا 1100 مگا پاسکال است که آن را برای کاربردهایی مانند ساخت مقاطع ساختمانی، خودروسازی و هوافضا مناسب میکند. آلومینیوم، با استحکام کششی بین 90 تا 570 مگا پاسکال، نسبت مقاومت به وزن خوبی را ارائه میدهد. برخی از آلیاژهای آلومینیوم استحکام بیشتری را ارائه میکنند و درعینحال وطن سبکتری دارند که برای هواپیما و اجزای خودرو بسیار مهم است.
چگالی
چگالی یک ماده بر وزن و مناسب بودن کلی آن برای کاربردهای مختلف تأثیر میگذارد. چگالی استیل تقریباً بین 7.9 تا 8 گرم بر سانتیمتر مکعب است که نسبت به آلومینیوم با چگالی 2.7 گرم بر سانتیمتر مربع، بسیار سنگینتر است. وزن سبک آلومینیوم، آن را برای صنایع حملونقل و هوافضا که در آنها کاهش وزن ضروری است، ایدئال میکند.
تشخیص استیل 304 از 316
استیلهای 304 و 316 دو گرید بسیار پرکاربرد از فولادهای ضد زنگ هستند که بیشترین حجم معاملات خریدوفروش استیل حول آنها میچرخد. دلیل این امر قیمت مناسب و خواص بسیار خوب آنهاست که این دو گرید را برای اغلب کاربردها مناسب کرده است. حال چطور میتوان آنها را از هم تشخیص داد؟ تفاوت استیل 304 و 316 چیست؟ استیلهای 304 و 316 هر دو از نوع استیل نگیر هستند و نمیتوان آنها را با استفاده از آهنربا از یکدیگر تشخیص داد. پس راهحل چیست؟
یک راهحل مطمئن برای تشخیص استیل 304 از 316 یا حتی تشخیص سایر گریدهای استیل از یکدیگر، استفاده از محلول واکنشگر مخصوص فولاد ضد زنگ است. این محلولها در واکنش با گریدهای مختلف استیل رنگهای متفاوتی ایجاد میکنند و از روی این رنگ میتوان گرید استیل را مشخص کرد. این واکنشگرها بر اساس نیاز یا عدم نیاز به باتری به دو نوع تقسیم میشوند.

روش کار این معرفهای رنگی به این صورت است که مقداری از آن را روی سطح فولاد ضد زنگ بریزید و پس از دو دقیقه تغییر رنگ معرف را مشاهده کنید و از روی آن، گرید فولاد ضد زنگ را تشخیص دهید. انواع مختلفی از معرفهای شناسایی در بازار وجود دارد که نیاز به استفاده از باتری دارند، مانند "Mo2، Ni2، Ni4، Ni6، Ni8، Ni14، Ni20، Ni40، Ni60" و غیره.
برخی از محصولات بهجای Ni روی برچسب از حرف N استفاده میکنند. این محصولات را میتوان بهتنهایی یا بهصورت ترکیبی برای تعیین مقدار تقریبی (درصد) عناصر مربوطه نیکل (Ni)، مولیبدن (Mo)، منگنز (Mn) در استیل و سپس تشخیص استیل بر اساس استانداردهای مربوطه استفاده کرد.
بهعنوانمثال، روش استفاده از معرف شناسایی "Ni8" به این صورت است که ابتدا مقدار مناسبی از محلول Ni8 را روی سطح استیل تمیز بمالید. سپس الکترود مثبت باتری را به استیل وصل کنید و الکترود منفی را به Ni8 روی سطح استیل متصل کنید. توجه داشته باشید که سطح استیل را لمس نکنید. پس از چند ثانیه، برای مشاهده تغییر رنگ روی سطح، جریان را متوقف کنید. اگر رنگ قرمز شود، نشان میدهد که در استیل حدود 8٪ یا بیشتر نیکل وجود دارد. در غیر این صورت رنگ محلول مایل به زرد شده یا بدون تغییر میماند.
تشخیص استیل بگیر از نگیر
استیل بگیر به گریدهایی از فولادهای ضد زنگ گفته میشود که ریزساختار فریتی یا مارتنزیتی دارند. به دلیل چنین ریزساختاری، این گریدها جذب آهنربا میشوند و به آنها استیل بگیر گفته میشود. در مقابل، استیلهای نگیر ریزساختار آستنیتی دارند و جذب آهنربا نمیشوند. بنابراین، مهمترین راه تشخیص استیل بگیر از نگیر، استفاده از آهنربا است.
دلیل اینکه ریزساختارهای فریتی و مارتنزیتی جذب آهنربا میشوند را میتوان در دیاگرام فازی آهن و کربن جستوجو کرد. این دیاگرام تغییرات فازی آهن و فولاد را برحسب میزان کربن در فشار ثابت و در دماهای مختلف نشان میدهد. دمای 770 درجه سانتیگراد دمایی است که در بالاتر از آن آهن خاصیت مغناطیسی خود را از دست میدهد و از آهن آلفا به آهن بتا تبدیل میشود. چون ریزساختار آستنیتی بالاتر از دمای 770 درجه سانتیگراد پایدار است، در دمای محیط استیلهای آستنیتی جذب آهنربا نمیشوند.
روش دیگر تشخیص استیل بگیر از استیل نگیر، توجه به کد آلیاژ یا همان شماره گرید است. استیلهای فریتی و مارتنزیتی در گرید 400 جای میگیرند و استیلهای آستنیتی دارای شماره گرید 200 و 300 هستند. بنابراین، اگر شماره گرید استیل مدنظر 200 یا 300 بود، قطعاً از نوع استیل نگیر است. با تفاوت استیل بگیر و نگیر بهطور کامل در این مقاله آشنا شوید.
تشخیص طلا از استیل
تشخیص طلای سفید از استیل یکی از مهمترین دغدغههای افراد هنگام خرید جواهرات، ساعت و... است. کافی است ظاهر درخشان استیل شما را فریب دهد و سرمایه شما به هیچ و پوچ تبدیل شود. اگر میخواهید بهراحتی طلای سفید را از استیل تشخیص دهید، به موارد زیر توجه کنید:
- استیل در برابر خش مقاوم است اما طلای سفید مستعد خراشیدگی ناشی از استفاده روزانه است.
- استیل در مقایسه با طلای سفید دوام بیشتری دارد و بهراحتی نمیشکند.
- طلای سفید دارای درخشش جواهر گونه است، درحالیکه استیل تنها سطح براق دارد.
- استیل ازنظر رنگ همیشه براق و روشن به نظر میرسد درحالیکه طلای سفید رنگ کمی مات دارد.
- وزن طلای سفید سنگینتر از استیل است.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم روشهای کاربردی را برای تشخیص استیل از دیگر فلزات نظیر آلومینیوم و طلای سفید ارائه کنیم. همچنین، روشهایی را برای تمایز و تشخیص گریدهای مختلف استیل معرفی کردیم که امیدواریم برای شما مفید باشد. حال نوبت شماست که تجربیات خود را در زمینه کار با انواع استیل با ما به اشتراک بگذارید. شما چه روشهایی را برای تشخیص استیل یا فولاد ضد زنگ پیشنهاد میکنید؟