02142214

تفاوت نبشی و ناودانی در چیست ؟

تفاوت نبشی و ناودانی چیست و چگونه می‌توان آن‌ها را از یکدیگر متمایز کرد؟ اگر کسی با این دو پروفیل آشنایی نداشته باشد، در مواجهه با آن‌ها ممکن است دچار اشتباه شود. بنابراین شناخت فرق نبشی و ناودانی و این‌که این تفاوت‌ها از چه چیزی ناشی می‌شوند، گام مهمی در خرید نبشی و ناودانی به شمار می‌رود. قیمت روز نبشی در این لینک قابل‌مشاهده است.

 

نبشی و ناودانی دو نوع پروفیل فولادی با مقطع باز هستند که نقشی اساسی در ساخت‌وساز و صنعت ایفا می‌کنند. بااین‌حال، این پروفیل‌ها شاید برای کسانی که با صنعت ساخت‌وساز ارتباط چندانی ندارند، به‌اندازه دیگر مقاطع فولادی نظیر میلگرد و تیرآهن شناخته‌شده نباشند. نبشی و ناودانی به دلیل شکل سطح مقطع آن‌ها، شباهت زیادی به یکدیگر دارند. ازاین‌رو شناخت دقیق تفاوت نبشی و ناودانی می‌تواند در انتخاب محصول مناسب از بین این دو، مفید واقع شود.

 

نبشی چیست؟

نبشی نوعی پروفیل فولادی با مقطعی باز و به شکل L است. به هرکدام از این دو لبه‌های سطح مقطع نبشی، بال گفته می‌شود. ازاین‌رو، نبشی‌ها به انواع نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی تقسیم می‌شوند. ضمن اینکه، زاویه بین دو بال نبشی نیز می‌تواند 90 درجه یا L شکل و یا 45 باشد که در آن صورت نبشی V شکل است. انواع نبشی‌ها به روش‌های پرسی و فابریک تولید می‌شوند.

 

ناودانی چیست؟

ناودانی هم همانند نبشی در دسته پروفیل‌های باز قرار می‌گیرد. با این تفاوت که سطح مقطع آن به شکل C یا U است. ناودانی‌های C شکل مطابق استاندارد UPE و ناودانی‌های U شکل مطابق با استاندارد UPN هستند. قسمت وسط سطح مقطع ناودانی، جان نام دارد و همانند نبشی نیز حاوی دو بال است. این دو بال با جان زاویه 90 درجه تشکیل می‌دهند. ناودانی‌ها به دو روش پرسی و فابریک تولید می‌شوند.

   

مهم ‌ترین تفاوت ‌های نبشی و ناودانی

نبشی و ناودانی باوجود یک سری شباهت‌ها در روش تولید، ساختار و کاربرد، دارای تفاوت‌هایی اساسی هستند. مهم‌ترین تفاوت‌های نبشی و ناودانی شامل موارد زیر می‌شود:

  • تفاوت ازنظر شکل و ظاهر
  • تفاوت در سطح مقطع
  • جنس‌های متفاوت نبشی و ناودانی
  • تفاوت در استاندارد
  • تفاوت در کاربرد نبشی و ناودانی
   

تفاوت نبشی و ناودانی

حال که با نبشی و ناودانی آشنا شدیم، به مقایسه نبشی و ناودانی از جنبه‌های گوناگون می‌پردازیم تا تفاوت نبشی و ناودانی بهتر روشن شود. در ادامه با در نظر گرفتن یک سری پارامترهای اساسی، به مقایسه فرق نبشی و ناودانی می‌پردازیم.

 

تفاوت نبشی و ناودانی از نظر ظاهر

اولین تفاوتی که تنها با مشاهده به نبشی و ناودانی مشخص می‌شود، تفاوت در شکل ظاهری آن‌هاست. همان‌طور که گفته شد، نبشی به‌صورت مقطعی L یا V شکل است اما ناودانی به‌صورت یک کانال و شبیه به C یا U دیده می‌شود.

تفاوت نبشی و ناودانی در ظاهر  

تفاوت نبشی و ناودانی در سطح مقطع

اگرچه که هم نبشی و هم ناودانی دارای قسمتی به نام بال هستند اما نبشی‌ها فاقد جان هستند. بنابراین، در نبشی‌ها دو بال به‌طور مستقیم به یکدیگر متصل می‌شوند. اما در ناودانی، دو بال با زاویه 90 درجه به قسمتی به نام جان، متصل شده‌اند. اتصال بال به جان در ناودانی، آن را شبیه به یک کانال کرده است. همچنین، اندازه بال نیز ممکن است در نبشی‌ها مساوی یا غیرمساوی باشد. اما این امر در ناودانی صادق نیست و تمام ناودانی‌ها دارای اندازه بال برابر هستند. تفاوت در سطح مقطع نبشی و ناودانی، وزن های متفاوتی را برای آنها به ارمغان می آورد که البته این وزن برای جنس های مختلف نبشی و ناودانی نیز متفاوت است. برای اطلاع از وزن نبشی و وزن ناودانی در تمام سایزها، به این صفحات مراجعه نمایید.

 

تفاوت نبشی و ناودانی در جنس

دیگر فرق نبشی و ناودانی، تفاوت در جنس آن‌هاست. از بین این دو نوع پروفیل، نبشی‌ها ازنظر جنس دارای تنوع گسترده‌تری هستند. در همین راستا، می‌توان به انواع نبشی‌های فولادی، گالوانیزه، آلومینیومی، پلیمری، پلاستیکی و... اشاره کرد. در مقابل، ناودانی دارای تنوع کمتری است و انواع رایج ناودانی‌های موجود در بازار اغلب شامل ناودانی فولادی، گالوانیزه و آلومینیومی می‌شوند.

تفاوت نبشی و ناودانی از نظر جنس  

فرق نبشی و ناودانی از نظر استاندارد

باوجود نزدیک بودن شکل این مقاطع به یکدیگر، اما استانداردهای متفاوتی برای تولید آن‌ها وجود دارد. استاندارد دین آلمان و استاندارد اروپایی دو نمونه از آن‌ها هستند. شماره استاندارد نبشی‌ها مطابق با دین آلمان به‌صورت DIN 1022 و برای ناودانی‌ها به‌صورت DIN 1026 است. در استاندارد اروپایی نیز، نبشی‌ها مطابق با BS EN 10056 و ناودانی‌ها مطابق با BS EN 10279 تولید می‌شوند.

 

مقایسه نبشی و ناودانی در کاربرد

وجود تفاوت ازنظر اجزا، ساختار و نوع مواد مورداستفاده در ساخت سبب تفاوت در کاربرد ناودانی و نبشی شده است. مهم‌ترین کاربردهای نبشی شامل موارد زیر می‌شود:

  • نبشی کشی ساختمان
  • ساخت قاب‌های مختلف
  • ساخت وال پست
  • شاسی کشی آسانسور
  • ساخت فریم میز و صندلی و تخت و نردبان
  • ساخت ستون و خرپا
  • استفاده به‌عنوان اتصال‌دهنده در سازه‌ها
 

ناودانی نیز در کاربردهای مهمی در ساخت‌وساز و صنعت به کار می‌رود که عبارت‌اند از:

  • ساخت قاب در و پنجره
  • ساخت قاب وسایل نقلیه
  • ساخت دیوار و سقف تریلر
  • ساخت انواع پانل
  • ساخت نرده و خرپا و ریل
  • ساخت تیرچه
تفاوت در کاربرد نبشی و ناودانی    

شباهت نبشی و ناودانی

تا اینجا به بررسی و مقایسه تفاوت نبشی و ناودانی پرداختیم. اما وجود چه شباهت‌هایی در آن‌ها موجب سردرگمی در شناخت و استفاده از انواع نبشی و ناودانی می‌شود؟ مهم‌ترین شباهت نبشی و ناودانی، مشابه بودن تعداد بال آن‌هاست. هرکدام از این مقاطع دارای دو بال هستند و تنها برخورداری ناودانی از یک قسمت جان، آن را از نبشی متمایز می‌کند.

 

دومین شباهت مهم، فرآیند تولید نبشی و ناودانی است. هم نبشی‌ها و هم ناودانی‌ها به دو روش پرسی و فابریک تولید می‌شوند. همچنین، جنس آن‌ها نیز می‌تواند مشابه باشد. نبشی و ناودانی در هر دو جنس فولادی، آلومینیومی و گالوانیزه تولید می‌شوند.

 

دیگر شباهت نبشی و ناودانی، سطح مقطع آن‌ها در حالت زاویه 90 درجه است. اگرچه سطح مقطع ناودانی حتی در زاویه 90 درجه مانند یک کانال است، اما تا حدودی در این زاویه مشابه یکدیگر هستند.

 

سوالات متداول

1- مهم ترین تفاوت نبشی و ناودانی چیست؟

نبشی ها دارای مقطعی به شکل L یا V هستند اما ناودانی شبیه به یک کانال و دارای مقطع C یا U شکل است.

 

2- استاندارد ساخت نبشی و ناودانی کدام اند؟

نبشی ها مطابق با استانداردهای DIN 1022 و BS EN 10056 و ناودانی ها نیز مطابق با DIN 1026 و BS EN 10279 تولید می شوند.

 

3- آیا نبشی و ناودانی از نظر جنس متفاوت اند؟

نبشی و ناودانی هر دو از جنس هایی مانند فولادی، گالوانیزه و آلومینیومی تولید می شوند اما علاوه بر اینها، نبشی ها تنوع جنس بیشتری دارند که شامل انواع پلاستیکی، پلیمری و... می شوند.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاه شما چیست؟ برای ما بنویسید.