02142214

تفاوت لوله گالوانیزه و لوله استیل

معمولاً برای مقابله با زنگ‌زدگی و خوردگی یا از فولاد ضدزنگ یا همان استیل و یا از فولاد گالوانیزه استفاده می‌کنند. جدا از هدف مشابه، این دو محصول یعنی لوله استیل و گالوانیزه دارای تفاوت و شباهت‌هایی هستند که آن‌ها را برای برخی کاربردها مناسب‌تر می‌کند. این تفاوت و شباهت لوله گالوانیزه و لوله استیل به مقایسه ورق گالوانیزه و ورق استیل برمی‌گردد. در این مقاله دو لوله گالوانیزه و استیل را مقایسه می‌کنیم و نتیجه می‌گیریم که از هریک باید در چه کاربری‌هایی استفاده کرد.

 

تفاوت فرآیند تولید لوله گالوانیزه و استیل

فرایند تولید لوله گالوانیزه و نکات مهم

در تولید لوله گالوانیزه با روی‌اندود کردن سطح فولاد آن را در برابر رطوبت و خوردگی مقاوم می‌کنند. این روش معمولاً به روش گرم و به صورت زیر انجام می‌شود:

  • سطح لوله سیاه از هرگونه زنگ و ناخالصی پاک می‌شود.
  • لوله‌ها را وارد محلول فلاکس و سپس حمام روی مذاب در دمای 450 درجه سانتی‌گراد می‌کنند.

نکته 1: با بیشتر شدن ضخامت لایه روی، قیمت لوله گالوانیزه نیز گران‌تر می‌شود.

نکته 2: ضخامت روی و قیمت لوله گالوانیزه نورد گرم بیشتر از لوله گالوانیزه به روش نورد سرد است.

 

فرایند تولید لوله استیل و نکات مهم

استیل در واقع نوعی فولاد آلیاژی است که با اضافه کردن مواد آلیاژی به ترکیبات فولاد ساخته می‌شود. این ترکیب حداقل شامل 12 درصد کروم برای افزایش مقاومت در برابر خوردگی است. تولید لوله‌های استیل بدون درز به روش نورد گرم به صورت زیر انجام می‌شود:

  • شمش‌ فولادی در کوره حرارت داده می‌شود.
  • برای ایجاد حفره به شکل لوله، یک سنبه تیز از وسط شمش عبور می‌دهند.
  • با حرکت غلتک‌ها در بخش بیرونی ابعاد لوله را تغییر می‌دهند.
  • لوله پس از پاشش آب و برش، بسته‌بندی می‌شود.

نکته 1: در لوله استیل با تغییر مقدار و یا اضافه کردن سایر عناصر آلیاژی می‌توان برخی خاص مانند مقاومت در برابر حرارت، مغناطیس و ... را تغییر داد.

نکته 2: لوله‌های استیل درزدار را از نورد سرد و جوشکاری ورق‌های استیل تولید می‌کنند.

نکته 3: یکی از دلایل اصلی گران بودن قیمت لوله استیل، به گران بودن عناصر آلیاژی مانند ماده کروم مربوط می‌شود.

فرآیند تولید لوله

مقایسه لوله گالوانیزه و لوله استیل

گفتیم که هدف گالوانیزاسیون و ضدزنگ کردن فلز، مقاوم کردن لوله در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی است. با این شباهت اما تفاوت لوله گالوانیزه و استیل شامل موارد زیر است:

شکل ظاهری لوله استیل و گالوانیزه

هرچند هر دو لوله استیل و گالوانیزه ظاهری براق و صیقلی دارند اما سطح لوله استیل درخشان تر و براق از لوله گالوانیزه است. به این ترتیب از هر دو لوله‌ها در کاربردهای دکوراتیو استفاده می‌شود.

 

عناصر تشکیل دهنده لوله استیل و گالوانیزه

لوله استیل دارای عناصر زیر است:

  • آهن
  • کربن
  • کروم
  • نیکل
  • مولیبدن
  • تیتانیوم
  • منگنز
  • گوگرد

کروم و نیکل باعث افزایش مقاومت لوله استیل در برابر زنگ‌زدگی و مولیبدن باعث افزایش مقاومت لوله استیل در برابر مواد شیمایی می‌شود.

لوله گالوانیزه دارای عناصر زیر است:

  • کربن
  • آهن
  • سیلیسیم
  • منگنز
  • روی

این تفاوت عناصر باعث تفاوت مشخصات و خواص دو لوله گالوانیزه و استیل می‌شود.

 

مقاومت و استحکام لوله گالوانیزه و استیل

لوله گالوانیزه معمولاً از فولاد معمولی St37 یا St52 تولید می‌شود و دارای استحکام متوسطی است. استحکام لوله استیل به دلیل برخورداری از عناصر آلیاژی بسیار بیشتر از لوله گالوانیزه است. لوله استیل در محیط‌هایی با رطوبت و مواد شیمیایی بالا دارای ماندگاری بیشتری نسبت به لوله گالوانیزه است. هم‌چنین مقاومت لوله استیل در برابر خراش و ضربه بیشتر از لوله گالوانیزه در نظر گرفته می‌شود. البته این به معنای ضعف لوله گالوانیزه نیست بلکه به معنای تفاوت در انتخاب آن‌ها برای کاربردهای متفاوت است. چراکه لوله‌های گالوانیزه نیز در دما و فشار بالا دارای مقاومت خوبی هستند.

 

وزن لوله استیل و لوله گالوانیزه

وزن لوله یک عامل مهم در تعیین کاربرد، کیفیت و قیمت لوله‌ها به شمار می‌رود. فولادهای کربنی نسبت به فولادهای آلیاژی دارای وزن سبک‌تری هستند و از این رو وزن لوله گالوانیزه نسبت به وزن لوله استیل سبک‌تر است.

 

تعمیر و نگهداری لوله استیل و گالوانیزه

لوله‌های استیل ضدزنگ به دلیل دوام و استحکام بالا به نگهداری کمتری نسبت به لوله‌های گالوانیزه نیاز دارند. در کاربرد لوله‌های گالوانیزه به دلیل احتمال بیشتر در خوردگی به تعمیر و نگهداری بیشتری نیاز است. البته لوله‌های گالوانیزه را از محل خوردگی به راحتی می‌توان ترمیم کرد. در صورت خراش بر سطح لوله گالوانیزه باید به سرعت‌ترمیم شود وگرنه باعث خوردگی و پوسیدگی لوله گالوانیزه در طول زمان خواهد شد.

 

کاربرد لوله استیل و گالوانیزه

لوله‌های استیل با توجه به تغییر عنصر آلیاژی آن دارای خواص مختلفی بوده که از این جهت کاربرد آن را متنوع می‌کند. مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی یا حرارت یا فشار و یا قابلیت جوش‌پذیری و یا سختی سطحی بیشتر از جمله تنوع انواع رده‌های لوله‌ استیل است. هر یک از این لوله‌های استیل با توجه به خاصیت آن در کاربری ویژه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. معمولاً به علت قیمت بیشتر لوله استیل، از آن در صنایع حساس و سنگین مانند پتروشیمی، پزشکی، لوازم خانگی، صنایع شیمیایی و ... استفاده می‌کنند. اما از لوله‌های گالوانیزه در صنایعی استفاده می‌کنند که از حساسیت کمتری برخوردارند و دارای فشار و شرایط محیطی متوسطی هستند. تأسیسات و دکل برق و مخابرات، لوله‌های انتقال آب، ساخت مخزن، ساخت حصارها و ... از جمله کاربردهای لوله‌های گالوانیزه به شمار می‌روند.

کاربرد لوله استیل و گالوانیزه

تفاوت در تولیدکنندگان لوله استیل و گالوانیزه

اکثر لوله‌های استیل موجود در بازار وارداتی هستند و از جمله می‌توان به لوله‌های استیل کره، تایوان، هند و چین اشاره کرد. از کارخانه‌های تولیدکننده لوله گالوانیزه می‌توان به برندهای زیر اشاره کرد:

  • نورد و لوله سپنتا اهواز
  • گروه صنعتی درپاد
  • نورد و لوله اهواز
  • لوله و پروفیل ساوه
  • نورد و لوله سمنان
  • گروه صنعتی سپاهان
 

تفاوت قیمت لوله گالوانیزه و لوله استیل

لوله استیل به دلیل استفاده از عناصر آلیاژی گران مانند کروم و تیتانیوم دارای قیمت گران‌تری نسبت به قیمت لوله گالوانیزه است. این تفاوت قیمت لوله آهنی و استیل از دلایل اصلی کاربردهای مختلف این دو لوله در صنایع به شمار می‌رود. هم‌چنین تولید داخلی لوله گالوانیزه و وارداتی بودن لوله استیل از دیگر دلایل ارزان‌تر بودن لوله گالوانیزه نسبت به لوله استیل است.

 

سخن پایانی

هرچند لوله استیل از نظر مقاومت و استحکام بهتر از لوله گالوانیزه است اما قیمت آن گران‌تر بوده و همین مورد استفاده از آن را در بسیاری از کاربردها غیرموجه می‌کند. در مقابل لوله گالوانیزه برای بسیاری از کاربردهای خانگی و صنعتی با شرایط دما و فشار متوسط انتخاب مقرون به‌صرفه‌تری است. دقت کنید که در صنایعی سنگین و حساس برای کاهش هزینه هرگز از لوله گالوانیزه استفاده نکنید. به صورت کلی هر دو این لوله‌ها برای کاربردهای ضدزنگ و خوردگی انتخاب مناسبی هستند و انتخاب آن‌ها به تصمیم شما مربوط می‌شود. در این مورد برای راهنمایی و دریافت مشاوره رایگان می‌توانید با کارشناسان فولاد ایرانیان تماس بگیرید.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاه شما چیست؟ برای ما بنویسید.