تفاوت ورق گالوانیزه و ورق استیل در چیست؟ آیا میتوان آنها را بهجای یکدیگر به کار برد؟ ورق گالوانیزه بهتر است یا ورق استیل؟ کدامیک ارزانتر است؟ اینها سؤالات مهمی هستند که اغلب برای انتخاب ورق فولادی مناسب از بین ورق استیل و گالوانیزه پرسیده میشوند. این دو ورق را با خواصی همچون استحکام بالا و مقاومت به خوردگی عالی میشناسند. اما از بین آنها کدام را باید برگزینیم؟ مقایسه ورق گالوانیزه و ورق استیل، دید روشنی را برای انتخاب درست از بین آنها به دست میدهد. به منظور خرید ورق گالوانیزه و اطلاع از قیمت روز ورق گالوانیزه، به این لینک مراجعه نمایید.
تفاوت ورق گالوانیزه و ورق استیل
مشتریان اغلب میخواهند بدانند که فولاد گالوانیزه بهتر است یا فولاد ضد زنگ؟ قیمت کدام گرانتر است؟ کدامیک در برابر عناصر بهتر مقاومت میکند؟ واقعیت این است که هیچکدام از فولادها همیشه در هر شرایطی انتخاب بهتری نیستند. برای مقایسه ورق گالوانیزه و استیل، ابتدا باید با این ورقها بهخوبی آشنا شوید.
ورق گالوانیزه چیست؟
ورق گالوانیزه نوعی ورق فولادی است که با یک لایه روی پوشش داده شده است که به جلوگیری از زنگ زدن فولاد زیرین کمک میکند. این لایه معمولاً بسیار نازک و اغلب در مقیاس هزارم اینچ یا میکرون است. برای ایجاد ورق گالوانیزه، لایه روی معمولاً پس از ذوب، تصفیه و شکل دادن به صفحه یا ورق فولادی به آن اضافه میشود. حتی گاهی ممکن است پس از انجام فرآیندهای ساخت مانند خمکاری یا جوشکاری، پوشش روی بر ورق گالوانیزه اعمال شود.

ورق استیل چیست؟
فولاد ضدزنگ با افزودن کروم به میزان حداقل 10.5 درصد به فولاد مذاب ساخته میشود. ورقهای استنلس استیل دارای استحکام و مقاومت عالی در برابر زنگزدگی ناشی از تماس با آب، حتی آبنمک هستند. بهعبارتدیگر، این ورقهای فولادی دچار لکه نمیشوند.

مقایسه ورق گالوانیزه و ورق استیل
ازآنجاییکه ورق گالوانیزه و ورق استیل (ورق استنلس استیل) ظاهری مشابه دارند، اغلب آنها را با یکدیگر اشتباه میگیرند. اما این دو نوع ورق ازنظر استحکام، وزن و ترکیب کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند. بهمنظور یافتن کاربرد مناسب برای هرکدام، باید بتوانید این دو را از هم تشخیص دهید، زیرا باوجود داشتن برخی خواص مشابه، در کاربرد متفاوت هستند. تفاوت ورق گالوانیزه با سایر ورق ها را در این لینک بخوانید.
مهم ترین تفاوت های ورق گالوانیزه و ورق استیل
باوجوداینکه هم ورق گالوانیزه و هم ورق استیل مقاومت خوبی در برابر خوردگی دارند و هر دو از استحکام کافی بهره می برند، اما تفاوتهایی اساسی بین آنها وجود دارد. مهمترین تفاوتهای ورق گالوانیزه و استیل عبارتاند از:
- استحکام
- فرآیند تولید
- ترکیب شیمیایی
- نحوه محافظت در برابر خوردگی
- قیمت
- شرایط نگهداری
- کاربرد
فرق ورق گالوانیزه و ورق استیل در استحکام
فولاد گالوانیزه بهطور قابلتوجهی ازنظر استحکام ضعیفتر از فولاد ضد زنگ است. ورق گالوانیزه تنها حاوی یک لایه بیرونی از پوشش ضدزنگ است که باگذشت زمان این لایه از بین میرود. درنتیجه، در طولانی مدت نمی تواند حفاطتی همچون ورق استیل ایجاد نماید. چون که ورق استیل به دلیل وجود کروم در ساختار آن، یک ورق مقاوم به خوردگی طبیعی است. استحکام کششی، استحکام تسلیم و مقاومت در برابر اعوجاج در ورقهای استیل بیشتر از ورقهای گالوانیزه است.
تفاوت در تولید
برای تولید ورق گالوانیزه، ورق فولادی معمولی که اصطلاحا ورق سیاه نام دارد را در حوضچهای از روی مذاب غوطهور میکنند. این روش بهعنوان غوطه ورق گرم شناخته میشود. روش دیگری که در بسیاری از موارد برای ایجاد پوشش روی در ورق گالوانیزه مورداستفاده قرار میگیرد، الکتروگالوانیزاسیون یا آبکاری است که در آن فولاد در محلول الکترولیت حاوی روی غوطهور میشود و از الکترولیز برای ایجاد پوشش استفاده میشود.
برای تولید ورق استیل، مقدار مشخصی کروم (حداقل 10.5 درصد) به فولاد مذاب پایه افزوده میشود. سپس پس از خنک شدن، از طریق انجام نورد سرد، ورقهای استیل شکل میگیرند. پسازآن نیز بهمنظور حذف ناخالصیها از سطح، ورقهای استیل با اسیدهایی مخصوص شستوشو داده میشوند.
تفاوت در ترکیب شیمیایی
ورق گالوانیزه با افزودن لایهای از پوشش روی به سطح آن برای جلوگیری از خوردگی تهیه میشود، درحالیکه ورق فولادی ضدزنگ با حداقل 10.5 درصد کروم و مقدار مشخص از نیکل در حالت مذاب مخلوط میشود. این بدان معنی است که ورق گالوانیزه حاوی فولاد معمولی است که توسط روی پوشانده شده است و این دو با یکدیگر مخلوط نشدهاند، درحالیکه ورق استیل از حداقل دو فلز جداگانه تشکیل شده است که کاملاً باهم مخلوط شدهاند.
فرق ورق گالوانیزه و استیل در نحوه حفاظت
نحوه حفاظت این دو ورق نیز متفاوت است. در ورق گالوانیزه، با ایجاد خراش یا صدمات مکانیکی، پوشش روی از بین میرود و حفاظت از فولاد زیرین بهخوبی انجام نمیگیرد. درحالیکه ورق استیل یکپارچه است و با ایجاد خراش سطحی، قابلیت حفاظت در آن کاهش نمییابد.
تفاوت ورق گالوانیزه و استیل در قیمت
ورق گالوانیزه را میتوان مانند ورق معمولی تولید و کنترل کرد که آن را به یک جایگزین بسیار مقرونبهصرفه برای ورق استیل تبدیل میکند. کنترل ورق استیل سختتر است و فقط یک صنعتگر حرفهای که زمان زیادی را صرف ساخت فولاد ضد زنگ میکند میتواند با آن کار کند. هزینه ساخت ورق استنلس استیل 50 درصد بیشتر از ساخت ورق گالوانیزه است. برای مشاهده وزن وزق گالوانیزه کلیک کنید.
تفاوت در شرایط نگهداری
باوجود پوشش محافظ در ورقهای گالوانیزه، اما این ورقها نیازمند الزامات نگهداری بیشتری نسبت به ورقهای استیل هستند. انواع اسیدها و مواد خورنده در صورت تماس طولانیمدت با ورق گالوانیزه ممکن است پوشش آن را در خود حل کنند اما مقاومت ورق استیل بسیار بیشتر است.
این موضوع وقتی اهمیت مییابد که قرار است در pH های زیر 6 از ورق گالوانیزه استفاده کنیم. در این حالت، ورقهای گالوانیزه بیشتر دچار خوردگی میشوند، درحالیکه ورق استیل دوام بیشتری در این شرایط دارد. ضمن اینکه، ورقهای استیل امکان تمیزکاری با برس سیمی یا سنباده را دارند اما ورقهای گالوانیزه از چنین قابلیتی برخوردار نیستند.

فرق ورق استیل و گالوانیزه در کاربرد
ورق گالوانیزه به دلیل استحکام ضعیفتر و قیمت ارزانتر، بهطورکلی برای پروژههای بابودجه کم ، استفاده میشوند. ورق گالوانیزه در ساخت لولهها و اتصالات در خانهها کاربرد فراوان دارد. همچنین در ساخت تجهیزات تهویه مطبوع، ایجاد سقفهای فلزی برای خانهها و نردههای زنجیرهای استفاده میشود. طیف وسیعی از محصولات ساختهشده از ورق گالوانیزه وجود دارد که از توانایی آن برای مقاومت در برابر زنگزدگی، مقاومت در برابر آسیبهای ناشی از آبوهوای سخت و قویتر و سبکتر از بسیاری از فلزات دیگر استفاده میکند.
ورق استیل به دلیل گران بودن و همچنین استحکام بیشتر، برای پروژههای با بودجه بالا استفاده میشود. بنابراین، ورق استنلس استیل در ساخت آسمانخراشها، پلها، بناهای تاریخی و مجسمهها، اتومبیلها، راهآهنها، هواپیماها و بسیاری دیگر از محصولات پیشرفته استفاده میشود.

جمع بندی
تفاوت ورق گالوانیزه و ورق استیل در زمینههایی همچون روش تولید، ترکیب شیمیایی، خواص و شرایط نگهداری، سبب تفاوت در قیمت و کاربرد آنها شده است. باوجود برخورداری از خواص نسبتاً مشابه همچون مقاومت به خوردگی و استحکام مناسب، اما در کاربردهای مختلف، این دو ورق رفتاری متفاوت از خود نشان میدهند. بنابراین، انتخاب از بین آن دو نیازمند شناخت دقیق خواص و مشخصات هر یک است.