رابیتس چیست و چه کاربردی دارد؟
1399/11/30
رابیتس چیست ؟
رابیتس، یکی از محصولات مشتق شده از ورق گالوانیزه گرم است که به صورت ورقهای فولادی مشبک شکل تولید می شود. ورق گالوانیزه گرم یکی از پرکاربردترین محصولات فولادی است که امروزه در صنعت از آن استفادههای بسیاری میشود. دلایل مختلفی هم برای استفاده از ورق گالوانیزه گرم میتوان بر شمرد. اما شاید مقاومت در شرایط آب و هوایی مختلف،و همچنین گالوانیزه بودن ورق های استفاده شده در رابیتس، باعث شده که این مصالح مقاومت مناسبی در برابر استهلاک، خوردگی و زنگ زدگی داشته باشند. علاوه بر این، با بهره گیری از مفتولهای گالوانیزه، رابیتس بندی به شکل یک لایه به شبکهی فرعی اتصال پیدا میکند.
این محصول اصولا از کشش عرضی و پرس کردن ورقهای گالوانیزه تهیه و تولید میشود و پس از گذراندن مرحله ی برش آمادهی مصرف میگردد. همچنین این محصول به عنوان گروهی از فلزات در نظر گرفته شدهاست که برای کارهای تزئینی در صنعت ساختمان استفاده میشود.
رابیتسها با توجه به مکان و کاربرد مورد استفاده طراحی و جنس مختص به خود را دارند و نمی توان از آنها برای سایر اهداف در ساختمان سازی استفاده نمود، به عنوان مثال رابیتس های مناسب اسپری، بسیار نازک بوده و در مقابل آب و زنگ زدگی مقاوم نیستند و از آنها برای گچ کاری استفاده می شود در طرف مقابل، رابیتسهای تقویت آجر، وزن و مقاومت زیادی داشته و برای ساخت جاده و اسلب های بتنی استفاده می شوند، بنابراین برای استفاده از رابیتس، شناخت محصولات رابیتس و تفاوتهای آن امری ضروریست.

تاریخچه رابیتس
در ساخت بناها همواره سوار کردن ملات یکی از موارد مهم برای سازندگان بوده است. در گذشته از ابتداییترین امکانات برای این منظور بهره میگرفتند. برای مثال در مناطق جنوبی، دیوارِ مابین دو ستون را با استفاده از نی های نازک حجم داده و سپس اقدام به ملات کشی میکردند. به این صورت که ابتدا با استفاده از نی و طناب های طبیعیِ بافته شده، یک شبکه توری مانند تشکیل می دادند، این شبکه توری جهت نگهداشتن ملات تا هنگامی که سفت و محکم شود کارآیی داشت. برخی دیگر از مناطق برای سوار کردن ملات از توری های موجود استفاده میکردند. توریهایی که گاه بوسیلهی بوریا بافته میشد و گاه با استفاده از شاخ و برگ درختان تولید میگردید. از زمانی که توری فلزی تولید شد، این محصول را نیز در مناطقی به عنوان نگهدارنده گچ و پلاستر به کار بردند.
مزایای رابیتس
مزایا رابیتس به شرح زیر است:
-
استحکام نسبی به شرط رعایت اصول مهندسی و جوش مناسب
-
سرعت اجرای مناسب
-
در دسترس بودن مصالح
-
طرح پذیری بالا
-
عدم نیاز به نیروی متخصص
-
فراوانی در بازار و سهولت تهیه آن
معایب رابیتس
از معایب رابیتس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
وزن نسبتا زیاد
-
مصرف گچ بالا
-
سرعت اجرای پایین
-
محدودیت آب و هوا در اجرای لایه گچ
-
بروز ترکهای فراوان در پوشش نهایی
-
عدم امکان طرح پذیری مطلوب به واسطه محدودیت فضای گچکاری
-
بروز خوردگی در اجزا شاسی کشی
-
عدم وجود خاصیت آکوستیک و ضد صدا

کاربردهای رابیتس
در صنعت سقفهای کاذب که امروزه در اغلب ساختمانها از آن استفاده میشود، به وفور میتوان کاربرد رابیتسها را مشاهده کرد. همچنین در انواع و اقسام روشهای گچ بری و گچ کاری و همچنین در آرماتوربندی و و پوشاندن تیرآهنها و بتنهای سیمانی، پوششی برای تاسیسات مختلف، گالری تصاویر و... از این محصولات استفاده میشود. در اکثر کارهای تزیینی و ترمیمی و دکوراسیون نیز از این محصول بهره میگیرند.
کاربرد رابیتس در سقف کاذب
رابیتس متشکل از میلگردها، نبشیها، رویهها و… است که با توریهایی از جنس ورقهای گالوانیزه بههم وصل شدهاند. به دلیل ساختار خاص، رابیتس به سرعت و با مواد با کیفیت که همگی آنها تولید داخل هستند، قابل اجرا است. علاوه بر این، رابیتس شکلپذیر و قابلتغییر است. درنتیجه محدودیتهای کمی در اجرا دارد و کمک میکند تا با خلاقیت و تنوع بیشتری، فرآیند ساخت و تولید سقف کاذب طی شود. در ساختن سقفهای کاذب بیشتر از رابیتس 9 و 11 استفاده میشود. چرا که این دو مدل وزن کمتری دارند و به ایمنی و بالا بردن سرعت ساخت کمک میکنند.
برای اجرای سقف کاذب به کمک رابیتس، بیشتر از ملات گچ استفاده میشود. اگر چه گچ، تا حدودی باعث افزایش وزن سازه میشود و گاهی در برخی از شرایط آب و هوایی خاص، زمان نصب و اجرای رابیتس را طولانیتر میکند، اما بسیار مقرون بهصرفه است. به همین دلیل استفاده از رابیتس در سقف کاذب، انتخاب اول سازندگان است و به آنها بسیار کمک میکند.
کاربرد رابیتس در نمای خارجی ساختمان
نمای بیرونی ساختمانها در معرض تابش آفتاب، رطوبت و مخاطرات گوناگون است. به همین علت باید از مصالحی در تولید آنها استفاده شود که برابر خوردگی مقاوم هستند و میتوانند وزن سازه را تحمل کنند. از آنجا که راویز از ورقهای گالوانیزه گرم ساختهشده و این ورقها در برابر خوردگی مقاومت خوبی دارند، یک انتخاب عالی برای ساختن نمای بیرونی ساختمانها هستند.
برای ساختن نمای بیرونی ساختمان، بیشتر از رابیتس با اندازه 13 استفاده میشود. این رابیتسها سنگین هستند و به دلیل ضخامت زیاد، میتوانند وزن سنگ و شیشهای که قرار است در نما قرار بگیرند را تحمل کنند. علاوه بر داشتن قدرت کافی، رابیتس مثل یک عایق عمل میکند و استحکام ساختمانها را بالاتر میبرد.
کاربرد رابیتس در جلوگیری از ترک
از رابیتس برای ترمیم و اصلاح ترکها در ساختمان نیز استفاده میشود. همچنین برای قرارگیری بر روی دیوارها و ستونهای فلزی و بتنی به منظور درگیری مناسب با دیوار و ستون کاربرد دارد.
کاربرد رابیتس در دیوارها و پوششها
از رابیتس میتوان برای جلوگیری و یا پوشاندن ترک دیوارها، ساختن دیوارهای کاذب و… نیز استفاده کرد. برای مثال معمولا دیوارهایی که کنار درب آسانسورها قرار میگیرند با رابیتس ساخته شدهاند و خیلی سریع و آسان به شکل و اندازهی مورد نظر، درمیآیند. علاوه بر این، از رابیتس برای ساختن پوششهایی که بر فراز کانالهای فاضلاب، راهآبها، کانال کولر و… قرار میگیرند نیز استفاده میشود. یکی دیگر از کاربردهای رابیتس، استفاده از آنها برای پوشش ستونها و ایجاد ارتباط مناسب بین ستون و دیوار است که میتواند به استحکام و دوام بیشتر سازه، کمک کند.
کاربرد راویز در بتن ریزی
بتونریزی یکی از مهمترین و دقیقترین مراحل در ساخت سازههاست و نیاز به نشانهگذاریهای دقیق دارد. استفاده از راویز یکی از راههای مناسب برای بتنریزیهای دقیق در سازههای بزرگ است و میتواند از اتلاف وقت و انرژی تا حد زیادی جلوگیری کند.
ابعاد رابیتس
عمدتاً رابیتس در ابعاد ۶۰ در ۲۴۰ سانتیمتر تولید میشود و مساحتی حدود ۱٫۴۴ مترمربع را جوابگو است. با در نظر گرفتن خطاهایی که ممکن است وجود داشته باشد یک رابیتس جوابگوی ۱.۴ مترمربع مساحت است. برای محاسبه تعداد رابیتس موردنیاز برای ساختمان کافی است متراژ کاری را بر این عدد تقسیم شود.
انواع رابیتس
رابیتسها ازنظر ساختاری به دو دسته تقسیم میشوند:
۱-بر اساس ستون: یک برگ رابیتس شامل تعداد معینی از ستون و ردیف است که بر همین اساس نامگذاری میشود.
۲-بر اساس وزن: در این دستهبندی تعداد ستونها متفاوت میباشد ولی هر برگ از آن وزن خاص خود را دارد مانند:
-
وزن رابیتس ۹ ستونهی سبک معادل ۶۶۰ گرم
-
وزن ۹ ستونهی نیمه سنگین معادل ۷۹۰ گرم
-
وزن ۹ ستونهی سنگین وزن هم معادل ۸۷۰ گرم
علاوه بر این رابیتسهای ١١ و ١٣ ستونهی سبک، نیمه سنگین و سنگین نیز هر کدام وزن خاصی دارند. شایان ذکر است که اغلب رابیتسهای دارای ۱۳ ستون، از وزن بالاتری برخوردار هستند. علاوه بر این، کیفیت بالاتری هم نسبت به سایر این محصولات دارند و از ملات کمتری برای اجرای آنها استفاده میشود. تنها نکتهی قابل توجه قیمتشان است که نسبت ۱۱ و ۹ ستون بیشتر میباشد.
انواع رابیتس بر اساس تعداد ستونهای محور طولی رابیتس ۹ ستون، ۱۱ ستون، ۱۳ ستون میباشد:
-
رابیتس۹ ستون سبک با وزن ۳۷۰ گرم
-
رابیتس۹ ستون سبک با وزن ۴۰۰ گرم
-
رابیتس۹ ستون سبک با وزن ۴۵۰ گرم
-
رابیتس۹ ستون سبک با وزن ۶۰۰ گرم
-
رابیتس۹ ستون نیمه سنگین با وزن ۷۸۰ گرم
-
رابیتس۹ ستون سنگین با وزن ۸۷۰ گرم
-
رابیتس۹ ستون فوق سنگین با وزن ۹۰۰ گرم
-
رابیتس۱۱ ستون سبک با وزن ۸۳۰ گرم
-
رابیتس۱۱ ستون نیمه سنگین با وزن ۸۶۰ گرم
-
رابیتس۱۳ستون سبک با وزن ۸۶۰ گرم
-
رابیتس۱۳ستون نیمه سنگین با وزن ۹۳۰ گرم
-
رابیتس۱۳ستون نیمه سنگین با وزن ۹۳۰ گرم
-
رابیتس۱۳ستون سنگین با وزن ۱۰۰۰ گرم
-
رابیتس۱۳ستون فوق سنگین با وزن ۱۰۸۰ گرم
-
رابیتس۹ ستون فوق سنگین با وزن ۱۲۰۰ گرم
ویژگی رابیتس ۱۳ستون
۱) معمولاً ۱۳ستونها از وزن بیشتری برخوردارند.
۲) نوع ۱۳ستون، کیفیت بهتری نسبت به ۹ستون و ۱۱ستون دارند.
۳) ملات کمتری نیاز دارند.
۴) قیمت راویز ۱۳ستون از ۱۱ستون و ۹ ستون بیشتر است.
مراحل رابیتس بندی
مرسوم ترین روش رابیتس بندی، روشی است که 3 مرحله دارد:
مرحله یک: اجرا
اجرای میلگردهای آویز که یا قبلا داخل سقف اصلی قرار گرفتهاند یا در زمان اجرای رابیتس به سقف یا تیرها جوش میخورند. میلگردهای مذکور در مرحله بعدی خم شده و با جوشکاری به سایر میلگردها وصل می شوند .(با فاصله 20 الی 60 سانتی متر از هم بر اساس نوع طرح)
مرحله دو: نصب
توری گالوانیزه روی میلگردها بوسیله جوشکاری یا مفتول گالوانیزه و در صورتی که فاصله میلگردها زیاد باشد، باید رابیتس مورد استفاده از وزن بالا و پل های زیادتری برخوردار باشد تا گچ کاری مناسب انجام شود.
مرحله سه: گچ کاری
آخرین مرحله اجرای رابیتس روی سقف، گچ کاری می باشد که پس از پایان کار گذاشتن توری رابیتس انجام می گردد. در این بخش، روی رابیتس را با استفاده از گچ پر می کنند تا یک سطح یکپارچه و سفید حاصل شود. به طور معمول، کار گچ کاری آن قدر تکرار میشود تا رابیتس به خوبی پوشانده شود.
نیروی کار و مدت زمان اجرا
برای رابیتس کاری سقف، حداقل 4 نفر نیروی کار لازم است که باید کارهای زیر را انجام دهند:
-
یک جوشکار برای انجام زیرسازی کار
-
یک کمک جوشکار برای دادن وسایل مورد نیاز به جوشکار
-
یک رابیتس بند حرفهای
-
یک نفر کمک رابیتس بند
خرید رابیتس
همانطور که بالاتر عنوان شد، رابیتس انواع گوناگونی دارد که قیمت آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. برای انتخاب رابیتس مناسب با پروژه خود میتوانید با کارشناسان فولاد ایرانیان تماس بگیرید و درباره انواع رابیتس موجود در بازار ، از آنها مشاوره بگیرید. علاوه بر این میتوانید قیمت دقیق و به روز رابیتس را از مشاوران ما دریافت کنید و بهترین انتخاب و درنهایت خریدی مطمئن داشته باشید.
تهیه شده توسط تیم تولید محتوای فولاد ایرانیان