انواع نبشی
1399/10/3
نبشی چیست و چه کاربردهایی دارد؟
نبشی یکی از مهمترین پروفیل های فولادی است که بیشتر به صورت مرکب در صنعت ساختمان استفاده میشود. این مقاطع L شکل از دو صفحه عمود بر یکدیگر تشکیل شدهاند. اگر این دو قطعه که به آنها بال نبشی گفته میشود با هم مساوی باشند، به آنها نبشی بال مساوی و اگر باهم مساوی نباشند، به آنها نبشی بال نامساوی میگویند. این پروفیل های فولادی در طولهای ۶ و ۱۲ متری در بازار وجود دارند و بنا به ضخامت و نوعشان به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم و از کاربرد این مقاطع میگوییم. با فولاد ایرانیان همراه باشید.
انواع نبشی
نبشی ها هم مانند دیگر پروفیل های فولادی انواع مختلفی دارند که با توجه به ویژگیهایشان، کاربردهای متفاوتی پیدا کردهاند. در زیر به آنها اشاره شده است.
انواع نبشی بر اساس اندازه بال
همانطور که در بالاتر گفته شد، اگر دوبال نبشی با یکدیگر برابر باشند، به آن ها نبشی بال مساوی و اگر نابرابر باشند، به آنها نبشی بال نامساوی گفته میشود.
انواع نبشی از لحاظ تولید
نبشی ها از نظر تولید به دو دسته نبشی فابریک و نبشی پرسی تقسیم میشوند. در روش اول، نبشی به همان صورتی که هست از خط تولید خارج میشود که جزو فرآیند نورد گرم محسوب میشود. اما در روش دوم با خم کردن یک ورق به تولید نبشی میپردازند.
انواع نبشی از نظر جنس:
نبشی ها در بازار به صورت فولادی، استیل، آلومینیومی، پی وی سی، چوبی، پلی اتیلن و ... یافت میشوند که در این مقاله به نبشی های فولادی پرداخته شده است. نبشی های گالوانیزه هم جزو نبشی های فولادی به شمار میروند.
همچنین نوع دیگری از نبشی وجود دارد که به آن نبشی اسپیرال میگویند که نوعی نبشی بال مساوی سبک است که به روش نورد گرم تولید میشود و از سایز ۲۰*۲۰*۲ تا ۵۰*۵۰*۵ موجود است.
اصطلاحات نبشی
به دلیل کاربرد فراوان این مقاطع فولادی، در استفاده از نبشی ها اصطلاحاتی ایجاد شده است که در ادامه به توضیح برخی از آنها پرداختهایم.
نبشی لقمه
این اصطلاح برای برشهای کوچکتر نبشی استفاده میشود. برای مواردی که اندازه شاخه کامل نبشی موردنیاز نیست، مثل زوایای دیوار و یا ساختار آسانسور، نبشی لقمه کاربرد دارد.
نبشی نشیمن
برشی از نبشی است که برای اتصال تیر به ستون استفاده میشود. نبشی نشیمن باید طوری نصب شود که جلوی حرکت تیر در تکیهگاه را نگیرد.
نبشی کشی ساختمان
اگر در شاسی کشی ساختمان از نبشی استفاده شود، به آن نبشی کشی میگویند. این کار باعث میشود که بین دیوار و اسکلت ساختمان درگیری لازم به وجود بیاید. با نبشی کشی، نیروهای خارجی وارده به ساختمان و دیوارههای آن، از طریق پروفیل نبشی به زمین منتقل میشود و همین امر سبب پایداری قابل توجه دیوارههای سازه خواهد شد.
کاربرد نبشی
نبشی یکی از پرمصرفترین مقاطع فولادی است که در بخشهای مختلفی مثل اتصالات پل به ستون، تیر به ستون، ستون به صفحات فوندانسیون و ... استفاده میشود. همینطور در ساخت خرپا، بادبند، دکل های برق، سقفهای کرومیت، سازه آسانسور، ماشین آلات صنعتی و... به کار برده می شود. به طور کلی میتوان کاربرد این پروفیل پر مصرف فولادی را در چند دسته طبقه بندی کرد:
تقویتکنندگی
هرچه نبشی فلزی بزرگتر باشد ، استرس و وزن بیشتری نیز تحمل میکند. هنگامی که نبشی به گوشه هرسازهای متصل شده یا جوش داده شود ، توانایی تحمل فشار و طول عمر آن افزایش مییابد.
در ساخت چهارچوب
چهارچوب ها از اساسیترین اجزای هر پروژه ساختمانی محسوب میشوند. از ساختمانها گرفته تا ماشین آلات کارخانهها و حتی ساخت تختخواب، از نبشی فولادی برای تهیه یک چهارچوب قوی استفاده میشود.
مصارف تزیینی
نبشیها همیشه در بخشهای داخلی سازه استفاده نمی شوند. گاهی از آنها به عنوان تزیینات در لبههای مبلمان و در ساخت و سازهای داخلی از قبیل درها و کف استفاده میشود.
تکیهگاههای سازهای
کاربرد نبشی در ساختمان سازی، پلها ، انبارها ، قفسهها ، برجهای کابل ، دکل برق ، دکل ارتباطات، تجهیزات و غیره مشهود است.
زندگی روزمره
قاب تختخواب ، صندلی ، نیمکت ، نرده ، قابهایی برای نگهداری دستگاههای تهویه هوا و ...
در صورت نیاز به داشتن اطلاعات بیشتری راجب کاربرد های این پروفیل فولادی میتوانید به مقاله کاربرد انواع نبشی مراجعه کنید.
نام گذاری نبشی ها
نبشی ها را در جدول اشتال با نام Angle میتوان جست و جو کرد. در این جدول، نبشی های بال مساوی Angle Equal Leg و نبشی های بال نامساوی Angle Unequal Leg هستند.
نام گذاری نبشی ها در نقشههای ساختمانی به این صورت است که اگر بال مساوی باشند، از حرف L و اندازه بال به میلیمتر استفاده میکنند. مثلا نبشی L200 به یک نبشی بال مساوی با اندازه بال ۲۰۰ میلیمتر اشاره میکند.
اگر نبشی بال نامساوی باشد، از دو عدد استفاده میشود. مثلا L200*100 یک نبشی نامساوی با بال های ۲۰۰ و ۱۰۰ میلیمتر را نشان میدهد.
در روش دیگر، اندازه ضخامت نیز گفته میشود. برای مثال نبشی ۴۰*۴۰*۴ نشان دهنده یک نبشی بال مساوی ۴۰ میلیمتر است که ضخامتی برابر با ۴ میلیمتر دارد.
استانداردهای نبشی فولادی
استانداردهای این محصول در کشورهای مختلف به شرح زیر است:
-
GOST 8510
-
GOST 8240
-
DIN EN 10056-1
-
ASME S1-36
-
ASTM A36
محاسبه وزن نبشی
وزن نبشی ها را به چند طریق میتوان محاسبه کرد که در ادامه آورده شدهاند.
فرمول محاسبه وزن نبشی
با فرمول زیر به سادگی میتوانید وزن نبشی را محاسبه کنید.

جدول وزنی نبشی
میتوانید وزن دقیق نبشی ها را از جدول اشتال استخراج کنید. البته باید دقت شود که نبشی های تولید داخل تلورانس وزنی دارند و برای اطلاع از ویژگیها و وزن دقیق نبشی های کارخانههای مختلف، میتوانید با کارشناسان فولاد ایرانیان تماس بگیرید.
کارخانه های تولیدکننده نبشی در ایران
بیشتر نیاز کشور به این محصول پرکاربرد از طریق تولیدات داخلی و بخشی نیز از طریق واردات تامین میشود. کشور روسیه و اکراین بیشترین واردات نبشی را به ایران دارند.
در ادامه، بزرگترین و مهمترین کارخانههای تولید نبشی در ایران آمده است.
کارخانه صنعتی شکفته
نبشی های تولیدشده در این کارخانه بال مساوی و در شاخههای ۶ متری هستند. در تولید این پروفیل ها بیشتر از فولادهای کم کربن و دو استاندارد DIN EN 10056-1/2 و ISO 657-5 بهره میبرند. همچنین نبشی گالوانیزه هم از دیگر تولیدات این کارخانه است.
کارخانه ظهوریان مشهد
محصول این کارخانه، نبشی های بال مساوی در سایزهای ۳*۳۰*۳۰ تا ۱۰*۱۰۰*۱۰۰ است.
کارخانه ناب تبریز
این کارخانه نبشی های بال مساوی بر اساس سه استاندارد ملی ۱۳۹۶۸-۱، اروپایی ۱۰۰۵۶-۱ و روسی ۸۵۱۰ تولید میکند.
کارخانه فولاد اصفهان
نبشی فولادی ساختمانی و صنعتی با بال مساوی، از تولیدات این کارخانه بزرگ است که بر اساس استانداردهای ملی و بین المللی ایران، DIN1028 آلمان و EN 10056 اروپا تولید میشوند.
نبشی کوهپایه
این کارخانه نبشی های بال مساوی و بال نامساوی در طولها و ضخامتهای سفارشی تولید میکند.
قیمت نبشی
نبشی ها بر اساس ویژگیهایی که برایشان تعریف کردیم، کاربردهای مخصوص به خود را دارند. برای اطلاع از ویژگیها و شناخت بهتر انواع نبشی ها میتوانید با کارشناسان فولاد ایرانیان تماس بگیرید و یا برای اطلاع از قیمت، میتوانید به صفحه قیمت های به روز نبشی مراجعه کنید.
تهیه شده توسط تیم تولید محتوای فولاد ایرانیان